Sürdürülebilir Moda Nedir? Organik Giyim Neden Önemlidir?

Sürdürülebilir Moda Nedir? Organik Giyim Neden Önemlidir?

Bir süredir popüler olan Sürdürebilir Moda kavramın önemini her geçen gün daha iyi anlıyoruz. Peki sürekli karşımıza çıkan bu kavramın esas anlamının ne olduğunu biliyor muyuz?

Gelin hep birlikte Sürdürülebilir Moda kavramının detaylarını ele alalım ve öğrendiklerimizle doğaya karşı hassasiyetimizi geliştirelim.  Kendi hayatımızda doğa dostu olmak ve çevremize de aşılamak için biraz daha gayret gösterelim. 

 

Sürdürülebilir Moda Anlayışı Nedir?

Sürdürülebilirlik, dünyanın yaşamı desteklemesini ve devamlı olabilmesini hedefleyen bir kavram. 

1987 yılında Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu’nun raporunda “ İnsanlık : doğanın gelecek nesillerin gereksinimlerine yanıt verme yeteneğini tehlikeye atmadan, günlük ihtiyaçları temin ederek, kalkınmayı sürdürebilir kılma yeteneğine sahiptir. “ olarak ifade edilmiştir.


Sürdürülebilir moda ise sektörde üretim dahil  bağıntılı olduğu tüm sistemlerde ekolojik bütünlüğü ve toplumsal adaleti savunan bir akım olarak tanımlanır.


Şimdi çok geniş bir tanımı olan sürdürülebilirliğin kapsamına giren diğer yaklaşımlara değinelim.


Yavaş Moda

Ucuz, düşük kaliteli, birkaç kez kullanılıp atılabilir giysiler ile özdeşleştirilen “Hızlı Moda” akımı 1980’lerde Amerika’da ortaya çıkan ve tüm dünyaya hızla dağılan bir iş modeli. 


Bu hareketin, çevreye, sektörde çalışanlara, tüketicilere zararlı etkileri olmuştur. Bazı kaynaklara göre  moda sektörünün petrolden sonra dünyayı en çok kirleten ikinci sektör olduğu vurgulanıyor. 


1986 yılında ise Carlo Petrini hızlı yaşamın karşıtı yeni bir akıma öncülük ediyor.  Roma’da McDonald açılışını protesto ederek başlattığı akım “Yavaş Yemek” akımı olarak benimseniyor.  Geleneksel, yerel ve sağlıklı yemek alışkanlığı hedefleniyor. Zaman içinde “ Yavaş Akım”  diğer sektörler tarafından da benimseniyor.

Yavaş Moda akımı da “Hızlı Moda” anlayışına karşı gelişmiştir. Uzun süreli giyilebilecek, kalitesi yüksek, modası geçmeyecek ürünleri doğal ve yerel malzemelerle üretmeyi hedefleyen  bir akımdır.



Eko Moda

Eko Moda üretim aşamasında ve yok olma aşamasına kadar ekolojik dengeye odaklanıp, karbon ayak izini en azda tutmayı hedefliyor.

Karbon ayak izi ise insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın üretilen sera gazı miktarı açısından karbondioksit cinsinden ölçüsüdür. 

 

Sıfır Atık Modası

SIfır Atık Modası üretim aşamasında ortaya çıkan atıkları azaltmaya  odaklanıp olabilecek atıkları da bir şeklinde değerlendirmeyi hedefliyor.

Özellikle kesim aşamasında atıkları en aza indirecek tasarım anlayışı benimseniyor.


Etik Moda

Etik Moda üreten  kişilerin sosyal hakları, çalışma koşulları ve üreten-tüketen ülkeler arasındaki gelir eşitsizliği gibi konulara odaklanıyor.


Sürdürülebilir Moda ve Organik Giyim Neden Önemlidir? 

  • Doğal kaynakları korunmasını hedefler. Dolaylı olarak gelecek nesilleri korur.
  • Karbon ayak izini en aza indirger.
  • Hayvanların yaşamını korur.
  • Daha az su harcamayı hedefler.
  • Daha güvenilir çalışma ortamlarını destekler.
  • Dünya ve insan için sağlıklı bir çözümdür.
  • Çocuk işçileri desteklemez.
  • Giysilerimizi yeniden sevmemizi sağlar.


Moda Sektörünün Ekolojik Boyutu

İstatistiklere baktığımızda moda sektörü göründüğü kadar masum bir sektör değil. Tekstil endüstrisi toplam karbon emisyonunun %5’ini ve global su kirliliğinin % 20’sini oluşturuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hızlı modanın değişim hızı insan ve doğal kaynakları gereğinden fazla tükettiği aşikar. 


Üretim aşamasında yaratılan kimyasal atıklar, kullanım sonrası çöplükleri dolduran ürünler, yetersiz çalışma koşulları, tarımda kullanılan kimyasallar, hayvan istismarları sektörün yarattığı olumsuz etkiler.

Peki, Ekolojik Olarak Sürdürülebilir Moda Anlayışına Uymak İçin Siz Neler Yapabilirsiniz?


Sürdürülebilir yaşam tarzını benimseyenlerin ve çevresindekilerin alışveriş alışkanlıklarını gözden geçirmelerinde yarar var. Bu konuda neler yapılabileceğine dair bazı konulara aşağıda değindik.


Malzemeler Hakkında Bilgi Sahibi Olun

 

 

 

 

 

 

 

 

Moda sektöründeki sürekli değişen trendler ile kullanılan malzemeler de hızla değişim içinde. Bu yüzden satın alacağımız ürünlerin içerikleri hakkında bilgi sahibi olmamız bize doğru tercihler yaptıracaktır. Doğal elyaflar, organik sertifikası olan ürünler sağlıklı seçimlerdir.



Daha Az ve Daha Dayanıklı Giysiler Satın Alın

Bir iki kere kullanılıp çöpe atılacak ürünlerin yerine uzun süre kullanacağınız dayanıklı ürünleri tercih etmek doğru seçim olacaktır.  Uzun süre ihtiyacınızı karşılayacak ürünler sizi daha az alışverişe teşvik edecektir.


Sürdürülebilir Geri Dönüşüme Uygun Ürünleri Tercih Edin

Seçimleriniz doğru yaptığınızda kullanmadığınız ürünleri yeniden tasarlayıp kullanır hale getirebilirsiniz. Ya da takas edebilir, satabilir, bağışta bulunabilirsiniz. Böylece çöpe gitmeden önce bir şans daha verip ürünlerinizi değerlendirebilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Sürdürülebilir elbise ne demek?

Çevrenin, giysi kullanıcılarının, üreticilerin korunduğu ortamlarda üretilen ve tüketilen elbiseler için kullanılan bir terimdir.

 

ECO moda nedir?

Eco Moda üretim aşamasından, yok olma aşamasına kadar olan süreçte ekolojik dengeye odaklanan bir anlayıştır.

 

Sürdürülebilir alışveriş nedir?

Alışveriş alışkanlıklarımızın sağlığımıza, ekonomiye ve çevreye olan etkisini bilinçli olarak değerlendirip yapılan alışveriş diye tanımlayabiliriz.

 

Sürdürülebilir kumaş ne demek?

Üretimin tüm aşamalarında sağlığımıza, ekonomiye ve çevreye olan olumsuz etkileri bilinçli olarak değerlendirip bunları en aza indirgemeyi hedefleyerek  üretilen kumaş çeşidir.

 

Sürdürülebilir moda için ne yapabiliriz?

Alışveriş alışkanlıklarımızı gözden geçirip sürdürülebilir ürün ve markaları tercih edebiliriz. Seçimleriniz doğru yaptığınızda kullanmadığınız ürünleri yeniden tasarlayıp kullanır hale getirebilirsiniz. Ya da takas edebilir, satabilir, bağışta bulunabilirsiniz. Böylece çöpe gitmeden önce bir şans daha verip ürünlerinizi değerlendirebilirsiniz. 

Sürdürülebilir ürünler nelerdir?

Sürdürülebilir ürün dendiğinde ilk akla gelen gıdadır. Bununla birlikte tekstilden, inşaata enerjiden kozmetiğe bir çok alanda ekosistem ile uyumlu sürdürülebilir ürün ve sistemlerin kullanımı yaygınlaşmaktadır.

 

Sürdürülebilirlik nedir örnek?

Gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden bugünün ihtiyacını karşılamak olarak tanımlanabilir. Ekosistem hizmetleri anlayışına dayalı sürdürülebilir tarım örnek olarak gösterilebilir.

 

Sürdürülebilir malzemeler nelerdir?

Su, toprak ve enerji kaynaklarımız verimli şekilde kullanarak, ekolojik yaşama verilen zararı en aza indirgeyerek üretimde çalışanları  göz ardı etmeden üretilen malzemelerdir. 

 

Sürdürülebilir Pamuk ne demek?

Su, toprak ve enerji kaynaklarımız verimli şekilde kullanarak, ekolojik yaşama verilen zararı en aza indirgeyerek üretimde çalışanları  göz ardı etmeden üretilen pamuk çeşididir.



Tekstilde sürdürülebilirlik ne demek?

Tekstilde doğal ve insan kaynaklarını verimli kullanılıp, çevreye verebilecek olumsuz etkileri en aza indirgemeyi hedefleyen yaklaşımdır.

 

Bambu sürdürülebilir mi?

Dünyadaki en sürdürülebilir bitkilerden olan bambu, pamuk bitkisi gibi çokça böcek ilacına ve kimyasallara ve aşırı sulamaya gerek duymadan, çok hızlı büyür. Benzer bitki grubuna göre %35 daha fazla oksijen üretir.

 

Doğal kumaşlar hangileri?

Pamuk, keten, ipek, yün gibi doğal elyaflardan elde edilen kumaşlardır.

 

Yavaş moda ne demek?

Yavaş Moda akımı “Hızlı Moda” anlayışına karşı gelişmiştir. Uzun süre kullanılabilir  yüksek kalite, modası geçmeyecek ürünleri doğal ve yerel malzemelerle üretmeyi hedefleyen  bir akımdır.



Bloga dön