Organik Tekstil Nedir ve Neden Tercih Edilir?

Organik Tekstil Nedir ve Neden Tercih Edilir?

Her doğal organik değildir. Organik tekstil, doğanın ve doğal olanın dengesini bozmamayı hedefleyen bir üretim şeklidir. Doğayı ve bedenini düşünenler için aşağıdaki yazımızı hazırladık.

Organik Tekstil Nedir?

 

Tekstil sektörü çok yönlü bir endüstridir. Liften başlayan süreç , iplik, dokuma, boyama, ürün haline gelme süreci, paketleme, depolama, dağıtım aşamaları ile devam eder. Her süreçin kendi içinde doğaya olumsuz etkileri olmaktadır.

 

Organik tekstil,  bütün işlem aşamalarında yetkili kuruluşların belirlediği organik standartlar gözetilerek ve organik elyaf kullanarak üretimin gerçekleştirilmesi ve sertifikalandırılmasıdır.

 

Kullanılan liflerin organik tarım ile yetiştirilip organik sertifikalı olması gerekir. Sonraki dokuma, kesim, dikiş, boyama, paketleme gibi süreçlerde de her aşaması sertifikalı olmalı ve organik koşulları sağlamalıdır.

 

Organik tekstil uzun ve itinalı işlemler sonrasında kontrol aşamalarından geçerek sertifikalandırılır.

 

 

Organik Tekstil Neden Önemlidir?

  • Üretimin her  aşamasında hem doğanın hem insanın sağlığı gözetilerek üretilen organik ürünler çevre dostudur. Dolayısıyla toprak, su, hava kısaca tüm doğa ve doğal kaynaklar bilinçli olarak korunmuş olur. 

 

  • Çevre duyarlılığı ile gelecek nesiller korunmuş olur.

 

  • Organik ürünler vücudumuzun doğal dengesini bozmaz. 

 

  • Kimyasallardan uzak ve kontrollü üretildikleri için güvenilerek kullanılabilir.

 

 

Organik Tekstil Çeşitleri Nelerdir?

Çevre dostu organik kumaş çeşitleri aşağıda sıralanmıştır:

Organik Pamuk Kumaş

Pamuklu kumaş kimyasal olarak organiktir, sentetik bileşik içermez.

Pamuk bitkisinin tohumları olgunlaştıkça etrafını saran lifli koruyucu kılıftan türetilir. Doğal elyaf olduğu için biyolojik olarak parçalanabilir. 

Pamuk üreticilerin kullandıkları uygulamalar, böcek ve tarım ilaçları insan ve çevre sağlığı için zararlı olabilir.

Ancak pamuğun organik yollarla yetiştirilmesi mümkündür. Üretimin herhangi bir aşamasında böcek ve tarım ilaçı, sentetik gübre gibi kimyasal kullanılmayan organik pamuk, doğa dostu kumaşlardan biridir. 

Doğal pamuklu kumaşlar yazın serin tutar ve nefes alır, kışında sıcak tutma özelliğinden dolayı hemen hemen tüm iklimlerde yaygın olarak kullanılabilir.


Organik Keten 

Jüt, kenevir gibi bir gövde elyafı olan keten, linum usitatissium adlı bitkinin gövdesinden elde edilir. Doğal elyaftır. 

Yetiştirilirken pamuk gibi böcek ve tarım ilaçlarına ihtiyaç fazla değildir. 

Ketenli dokumalar oldukça dayanıklı ve emici olurlar. 

Kaygan keten lifinden yapılan ketenli dokumalar içinde havayı saklı tutmaz. 

Nemi alıp hemen atmosfere bırakması sıcak ortamlarda vücudu havalandırıcı etki yapar. Kırışma eğilimi yüksektir. Ütüye dayanıklıdır. Serin tutar, dokunuşu yumuşaktır ve kire dayanıklıdır.

 

 İpek Kumaş

İpek böceğinin ürettiği yumuşak, parlak doğal bir liften dokunan kumaş çeşididir. Doğası gereği sürdürülebilirdir ve çevreye zarar vermez. 

Yabani ipeğin hasat edilmesi ve üretilmesinin çevreye olumsuz etkisi yoktur. 

İpek yetiştirirken kullanılan dut ağaçları için de gübre ve böcek ilacı gerekli değildir. Böylece çevreye zarar vermeden yetiştirilen ipekleri hasat etmek mümkündür.

İpek üretimi en temiz tekstil endüstrilerinden biri olmaya devam etmektedir. 

İpek kumaşın özelliği kuvvetli olması, yumuşaklığı ve parlaklığıdır. Buruşabilir, nem çeker ve terletmez.

 

 Yün Kumaş 

Doğal bir iplik olan yün üretim aşamasında kimyasal gerektirmez ve doğada kolayca çözünür. Ancak geri planda hayvansal tarım konusuna girdiğinden bu yanı düşündürücüdür. 

Giyim alanında önemli bir yeri olan yünlü kumaşlar, ısı yalıtımı sağladığından kış mevsiminde en çok tercih edilen kumaş cinsidir. 

Yüksek oranda nem çekme özelliğine sahiptir. Yumuşak ve esnek dokulu olduğundan yünlü kumaşlardan üretilen kıyafetler uzun yıllar giyilebilir.

 

 Organik Tekstil Ürünleri Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Organik tekstil ürünleri üretimin başından sonuna belirli kurumların kontrolleri sonucunda hak kazandıkları sertifikaları ile pazarda tüketicilerin karşısına çıkar.

 Bu sertifikalar kumaş içeriklerini, nerede üretildiğini, hangi özellikleri taşıdığı gibi detayları gösterir. 

Organik tekstil ürünlerinin kalitesini anlamakta en basit, en güvenilir yol bu sertifikaların kontrolüdür.  

 

Organik Tekstil Ürünleri Neden Tercih Edilir?

  • Çevreye zarar vermeden elde edilmiş olmaları nedeniyle tercih edildiklerinde doğal kaynaklar ve doğa bilinçli olarak korumaya alınır.

 

  • Böcek ve diğer kimyasal ilaçların üretim aşamasında kullanılmaması ile hem üreten kişilerin ve dolayısıyla kullanıcıların da sağlığı korunmuş olur.

 

  • Doğal yöntemlerle üretilen ürünler kullanıldıktan sonra da doğada çözünürlüğü yüksek olur ve doğaya verilen zarar en aza indirgenir.

 

  • Kimyasal maddeler barındırmadığından alerji ve kimyasal hassasiyet gibi cilt hastalıklarının oluşumunun önüne geçer.

 

  • Çocuklar ve bebeklerde ekstra hassas cilde sahip olanlar için organik tekstil sağlıklı bir tercihtir.

 

 

Organik Tekstil Sertifikaları Var Mı?

Dünya çapında önde gelen organik tekstil sertifikaları; 

 

GOTS ( Global Organik Tekstil Standardı)

Hammaddelerin hasadından ürünlerin etiketlenmesine kadar, tüm süreçin denetlenip, tüketiciye çevre ve sosyal sorumluluk bilinciyle üretilmiş organik ürün güvencesi veren sertifikadır. Dünya çapında belirlenen ölçekler üzerinden tüketiciye garanti sunar.

 

OEKO-TEX Standart 100 

Uluslararası düzeyde geçerli olan tekstil sertifikası OEKO-TEX kuruluşunun geliştirdiği standartları içerir. 

Tekstil ürünlerindeki hammadde, aksesuar ve boya gibi parametrelerin test edilmiş olduğunun ve bunların insan sağlığına zararlı  kimyasal içermediğinin güvencesini veren sertifikadır.  

 

 Sıkça Sorulan Sorular

Organik kumaş ne demek?

Organik kumaşı; doğaya duyarlı organik tarım ile yetiştirilen liflerden üretildiği bilimsel olarak kanıtlanabilen ve sertifikalanmış kumaş çeşidi olarak tanımlayabiliriz. 

Sertifika sistemi kumaşların  organik standartlara göre üretildiğinin, işlendiğinin, boyandığının, paketlendiğinin ve depolandığının  göstergesidir. 

Doğal elyaflardan organik/sürdürülebilir üretim metotlarına uygun olarak doğaya ve insana karşı sorumlu bir şekilde üretilen kumaş çeşididir.

 

 

Neden organik tişört?

Organik tarım ile üretilen doğal liflerden üretilen tişört çeşididir ve kimyasal içermez.  

Çevre, doğa ve sağlığımız bilinçli olarak korunduğu gibi doğal liflerin yumuşak, nem emme, nefes alabilir özellikleri ile  bedenimiz rahat eder.

 

 Polyester organik mi?

Polyester kumaş sentetik kökenli iplikten üretilen kumaş çeşididir. Yapay yolla üretilir ve doğal değildir. Açılımı ‘sentetik polimer’ olan polyester, basit anlamı ile bir plastik türevidir. 

 

 Organik pamuk sıcak tutar mı?

Yazın hava geçirgen yapısıyla sıcağı vücudunuza hapsetmez ve terletmez. Kışın ise tok dokusu ile sıcak tutar. Yazın serin, kışın ise sıcak tutan bir kumaştır.


Polyester organik mi?

Polyester kumaş sentetik kökenli iplikten üretilen kumaş çeşididir. Yapay yolla üretilir ve doğal değildir. Açılımı ‘sentetik polimer’ olan polyester, basit anlamı ile bir plastik türevidir. 

Doğal kumaşlar hangileri?

Doğal bitki ve hayvanlardan elde edilen liflerden üretilen kumaş çeşididir. Pamuk, keten, ipek, yün, deri kumaş, kaşmir, rami kumaş, jüt, kenevir  doğal kumaş gruplarındandır. 

 

 Sustainable kumaş ne demek?

Sustainable türkçe karşılığı ile sürdürülebilir kumaş tanımı, üretiminden yok oluşuna kadar doğa dostu olup çevresel etkileri minimum olan kumaş çeşitleridir. Doğal elyaflardan veya geri dönüştürülmüş materyallerden üretilir.

 

 %100 pes ne demek? Pes Organik bir kumaş mı?

Polyester kumaşın kısaltılmış hali Pes kumaştır. 

Polyester kumaş sentetik kökenli iplikten üretilen kumaş çeşididir. Yapay yolla üretilir ve organik değildir. Açılımı ‘sentetik polimer’ olan polyester, basit anlamı ile bir plastik türevdir.

 

Bambu kumaş ne demek?

Bambu bitkisinden elde edilen lifler ezilir ve doğal yollarla yıkanarak iplik haline getirilir. Bu ipliklerle dokunan bambu kumaş ipeksi yapıdadır ve çevreye zararsızdır.

 

 Polyester ve elyaf aynı şey mi?

Polyester ve elyaf aynı şey değildir. Polyester yüksek mukavemetli ve ticari olarak yaygın kullanıma sahip yapay bir elyaf çeşididir.

 

 

 

 

 

 

Bloga dön