Hangi Kumaş? Kumaş İle İlgili Sorulabilecek Her Şey

Hangi Kumaş? Kumaş İle İlgili Sorulabilecek Her Şey

İster kendinizi, ister evinizi giydirin ihtiyacınız olan temel malzeme kumaş olacaktır. Nerde kullanırsanız kullanın bu yazımızı okuduğunuzda  en doğru ve sağlıklı kumaş seçimlerinizi daha kolay yapacaksınız. 


Mevsimlere Göre Kumaş Tercihleri

Giysilerimiz  vücudumuzu dış etkenlere karşı koruyan ikinci derimizdir. Mevsimler değiştikçe ihtiyaçlarımız da değişir.  Gardrobunuzdaki giysilerin yerleri,  giyinip, çıkardıklarımız farklılık gösterir. 

Yazın ortasında yünlü bir kazağa kim tahammül edebilir. Ya da kim güçlü bir yağışta atlet ile dolaşmak isteyebilir.
Öyleyse değişen mevsimlerde hangi kumaşlar ile daha rahat edeceğimiz konusuna birlikte karar verelim. 


Yazın Terletmeyen, Serin Tutan ve Tercih Edilen Kumaşlar 

Yüksek hava sıcaklığında bol su içmek kadar giysilerimizi doğru seçmek de çok önemli. 

Yaz günlerinde doğal liflerden yapılmış kumaşlar ile daha rahat edilir.

Sentetik kumaşların hava geçirgenliği olmadığından dolayı terletir, ter emme niteliği olmadığı için de cildi tahriş edebilir. 

Önce sıcak havalarda sizi rahat ettirecek kumaşların genel özelliklerine değinelim.

  • Hafif olanlar
  • Hava geçirgenliği yüksek olup serin tutanlar 
  • Bakımı kolay olanlar
  • Çabuk kuruyanlar
  • Nem emme özelliği yüksek olanlar.

Peki bu kumaşlar hangileridir ?

Pamuklu kumaşlar

Doğal yapısından dolayı pamuklu kumaşlar vücudumuzun hava almasına izin verdiğinden serin tutar. Terlediğimizde ise yüksek nem emme özelliğinden dolayı teri emer. İnce dokulu olan %100 pamuklu kumaşlar sıcak havalar için en doğru ve sağlıklı seçim olacaktır. Kullanım alanı çok yaygındır.


Şile bezi kumaş

%100 pamuk ipliğinden dokunan seyrek dokulu, buruşuk görünümlü bu kumaş yaz için idealdir. Rahat, hafif, sağlıklı doğal kumaşın bakımı da çok kolaydır. Ütülenebilir ve yıkanınca çekmez. Vücut terini emme özelliğinden dolayı bu kumaştan tasarlanmış giysiler ile yaz aylarını rahat geçirebilirsiniz. Bluz ve elbiselerde sıkça kullanılır.

Keten kumaş

Hafif bir yapıya sahip olan keten kumaş yapısındaki boşluklar sayesinde vücudu serin tutar, hava alır, terletmez ve koku yapmaz. Yaz ayları için sıkça tercih edilen bir kumaş türüdür. Pamuklu kumaştan farklılığı daha sert olması ve çabuk buruşmasıdır. Bluz, gömlek, elbise ve pantolon tüm giyim gruplarında kullanılır.


İpek kumaş

Hafif ve uçuş uçuş yapısıyla yaz ayları için uygun kumaş çeşididir. Pahalı bir alternatif olmasına karşın çabuk solar, çabuk yırtılır ve sararır. Hassas kullanım gerektirir. Genellikle bluz ve elbise üretiminde kullanılır.

Krep kumaş

Yüksek bükümlü ipliklerden dokunan hafif dökümlü kumaşlardır. Kolay yıkanır ve kolay ütülenir.  Polyesterden de üretildiği için tabii ki yaz aylarında pamuklu olanları tercih edilmelidir. Kullanım alanı çok yaygındır.

Poplin kumaş

Sık örgülü kumaş çeşididir ve genellikle pamuk ipliği tercih edilerek üretilir. İnce dokulu olanlar  gömlek ve elbise için kalın dokulu olanlar ise ceket ve pantolon yapımı için uygundur. İnce, hafif ve yumuşak dokusu ile yaz ayları için idealdir. Çoğunlukla bluz ve gömlek üretiminde kullanılır ama nevresim takımları için de ideal bir kumaş çeşididir.

Denim kumaş

Dokuma kalınlığına göre yaz ve kış kullanılabilir.Tabi ki öncelikle pantolon üretiminde kullanılsa da yaz aylarında ince dokulu olanların kullanım alanı çok geniştir. 

Tülbent kumaşlar

İnce ve seyrek dokunmuş, hafif ve yumuşak tülbent kumaş yaz için en uygun olan kumaş türüdür. Çok ince olduğundan hızla kurur ve üzerinizde hissetmezsiniz. Astar gerektiği durumlarda, pamuklu kumaştan olanı tercih edilmelidir. Bluz ve elbise üretiminde kullanılır.

Vual kumaş

Pamuktan üretilen bu kumaş hafif, rahat ve nefes alabilen yapısı ile yaz aylarının vazgeçilmezidir. Yumuşak, ince ve kaygan dokuya sahiptir. Terletme yapmaz. Kullanım alanı çok geniştir.


Şifon kumaş

Çok ince yapıya sahip şifon yaz ayları için uygundur. Astarsız kullanılamayacağı için astarın terletmez bir kumaştan yapılmış olması tercih edilir. 

Kışın Sıcak Tutan ve Tercih Edilen Kumaşlar

Kışın vücut ısımızı koruyacak kumaşlar ile kendimizi soğuk hava koşullarından koruyabiliriz. İçe giyilen giysilerimizde nefes alıp, teri emebilen pamuklu, yünlü kumaşlar doğru seçimlerdir. Dışa giyilecek giysilerin ise yağışlara karşı korumalı, su geçirmez kumaşlardan üretilmiş olanlarını tercih etmeliyiz.


Yün kumaş 


Soğuk havaların vazgeçilmez kumaşlarının en başında gelir. Saf olabileceği gibi diğer elyaflar ile karıştırılarak da üretilebilir. 

En önemli özellikleri;

  • Yalıtkandır, ısıyı korur.
  • Nem ve ter çekme özelliği yüksektir. 
  • Yumuşaktır.
  • Esnektir.
  • Doğaldır.
  • Sağlıklıdır. 

Kadife kumaş

Kadife üzerinde kısa, ince ve sık tüylerle kaplı, parlak ve yumuşak bir kumaş çeşididir. Üzerindeki tüyler sebebiyle sıcak tutar. Kullanım alanı çok geniş olan kadife, pantolon, elbise, ceketlerde ve bazen dış giyim olarak  bile kullanılır. 

Tüvit kumaş

Kaba ve yünlü bir kumaş olan tüvit kumaş kışın çok sıcak tutar. Ceketler ve dış giyim ürünleri üretilir

Tiftik kumaş

Ankara keçisinin uzun, parlak ve yumuşak tüylerinden elde edilen bir yün kumaş türüdür. Dış giyim, şapka gibi yalıtkan kış malzemelerinde tercih edilir.


Kaşmir kumaş

Kaşmir keçilerinin tüylerinden elde edilen bir yün kumaş türüdür. Oldukça sıcak tutar, ipeksi yapısı ile uzun ömürlü ve kullanışlı bir kumaştır. 


Denim kumaş

Kalın ipliklerle dokunmuş denim kumaşlar kış mevsiminde de tercih edilebilir. Genellikle pantolonda kullanılır. 


Divitin Pazen kumaş

%100 pamuk olan pazen biraz kalın ve toktur. Yumuşak dokusu ve hava alabilir olması yanında uygun fiyatlıdır. Mevsim geçişlerinde ve kış aylarında tercih edilir. Kullanım alanı çok geniştir. 


Polyester

Yağmurlu, karlı kış aylarında su geçirmeyen sentetik kumaşlar dış giyimde kullanılır. Bu kumaşlar zorlu hava koşullarında sizi soğuya, yağmura, kara karşı koruyacaktır.  

Kumaşlar ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular


Panç İşi/Punch Nakışı Hangi Kumaşlara Yapılır

Ucuna iplik geçirilen özel iğne ile esnemeyen kumaş üzerine yapılan nakış için keten, Amerikan bezi, nakış keteni, kesiş bezi, çuval bezi gibi kumaşları tercih edebilirsiniz.

Hangi Kumaş Terletmez

Pamuklu kumaş, keten, ipek, krep, poplin, tülbent kumaşı, şile bezi  kumaşlar hava geçirme özelliğine sahip olduklarından terletmez.

Keçe İğneleme Hangi Kumaşa Yapılır

Keçe iğneleme yün, ipek gibi yumuşak kumaşlara yapılır. Islak keçe ile hazırlanan kumaşlara  veya ince keçe kumaşlara çok  kolay uygulanabilir. 

Mayo Hangi Kumaştan Dikilir

Likra ile karışık polyester kumaşlar mayo dikiminde kullanılabilir. Suda esnemeyen, formunu bozmayan kumaş tercih edilir.

Pareo Hangi Kumaştan Yapılır

Pareolar şifon, yemeni ve benzeri ince pamuklu kumaşlardan yapılır. Hafif kumaşlar ıslandığında daha kolay kuruyacağı için kullanışlıdır.

Tel Kırma Hangi Kumaşlara Yapılır

Tel kırması delikli ve dokuma gözeneklerinin sayılabilir nitelikte olduğu otantik kumaşlara yapılır. 

Abiye Elbise Hangi Kumaştan Dikilir

Abiye elbiselerin tasarımında genelde ipek, şifon, tafta ve kadife gibi parlak ve özellikli kumaşlar tercih edilir.

Takım Elbise Hangi Kumaştan Yapılır

Yaz ayları için pamuk ve keten kumaşlar, kış ayları için ise yünlü ve kalın kumaşlar takım elbise için tercih edilir.

Hangi Kumaş Zayıf Gösterir

İnce ipliklerden dokunan kumaşlar,  krep, viskon ve jarse gibi akışkan kumaşlar daha zayıf gösterir. Vücudu çok sıkı sarmayacak modeller tercih edilmelidir.

Hangi Kumaşlar Çeker

Doğal elyaflardan dokunan kumaşlar yıkandıktan sonra çeker. Pamuk, keten, ipek, yün gibi kumaşlar bunların başında gelir.

Sweatshirt Hangi Kumaştan Yapılır

Sonbahar ve kış koleksiyonlarında yer alan sweatshirt için  üç iplik şardonsuz ve iki iplik kullanılabilir. Genelde dokusu sık ve yoğun olan üç ip şardonsuz kumaş daha tercih edilebilir.

Atlet Hangi Kumaştan Yapılır

Atlet süprem kumaştan yapılır. Pamuklu süprem kumaş daha kullanışlı olduğu, bakımı kolay olduğu ve terletmediği için daha sağlıklı bir tercih olur. 

 Tel Sarma Hangi Kumaşa Yapılır

Tel sarma delikli ve dokuma gözeneklerinin sayılabilir nitelikte olduğu otantik kumaşlara yapılır. 

Shibori Hangi Kumaşa yapılır

Eski bir Japon kumaş boyama tekniği olan Shibori sanatında genelde ipek ve pamuklu kumaşlar kullanılır. Desenlemede organik boyalar ile yapılır ve özellikle indigo kullanılır. 

Akrilik Kumaş Hangi Mevsimde Giyilir

Akrilik kumaş sentetik yün olarak tanımlanır ve yünlü kumaşlarla benzer özelliklere sahiptir. Genellikle kış aylarında kullanılan kaban, mont, kazak, atkı, eldiven, bere üretiminde kullanılır. 

Astar Hangi Kumaştan Olur

Astar kumaşları genellikle parlak ve ipeksi bir yüzeye sahiptir. İpek, polyester veya viskondan yapılır. 

Atlas Kumaş Hangi Mevsimde Giyilir

İnce ipekten sık dokunmuş düz renkli, sert ve parlak, altın ve gümüş tellerle işlenmiş kumaş çeşidi atlas ilkbahar ve sonbahar da kullanım için uygun kumaşlardır.

Bez Çanta Hangi Kumaştan Yapılır

Bez çantalar kullanım amacına göre ham bezden, ketenden, kanvastan veya pamuk kumaştan yapılır. 

Dabıl Kumaş Hangi Mevsimde Giyilir

Double face kumaşın isminden uyarlanan dabıl kumaş, isminden de anlaşıldığı gibi iki tarafı da kullanılabilir kumaştır. Üretimde kullanılan hammaddeye göre yünden yapılanlar kışın, pamuk ve ipekten yapılanlar yazın kullanılır. 

Hangi Kumaş Sadece Pamuktan Üretilir

Yumuşak ve tüylü bir kumaş olan pazen  sadece pamuktan üretilir. 

Hangi Kumaşa Baskı Yapılır

Tekstilde kullanılan birçok baskı yöntemi vardır. 

  • Geleneksel el baskısı genellikle doğal kumaşların üzerine yapılır. 
  • Eco-print (yaprak baskı ) için tüm doğal kumaşlar kullanılabilir ama ipek kumaş üzerine en güzel baskılar alınır.
  • Dijital baskı ile farklı boyalar ile her çeşit kumaşa baskı yapılabilir.

Hangi Kumaşlar Elektriklenir

Yünlü, ipek kumaşlar elektriklenmeye neden olan doğal kumaşlardır. Kullanım esnasında statik elektrik oluşan diğer kumaşlar polyester ve rayon kumaşlardır.

Hangi Kumaşlar Tüylenir

Giysilerin üretimininde kullanılan tüm kumaşlar, doğal, sentetik lifler tüylenme eğilimi gösterir. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim azdır.

Viskon Kumaş Hangi Mevsimde Giyilir

Viskon kumaş hafif yapısı, terletmeyen özelliği ile yaz aylarında tercih edilen bir kumaş çeşididir.

Viskoz Kumaş Hangi Kıyafetlerde Kullanılır

Vİskoz yada viskon kumaş tüm giysi çeşitlerinin üretiminde kullanılır. Buna iç giyim de dahildir. Kullanışlı yapısından dolayı yatak takımlarında da tercih edilir.

Abiyelerde Hangi Kumaş Kullanılır

Abiye elbiselerin tasarımında genelde ipek, şifon, tafta ve kadife gibi parlak ve özellikli kumaşlar tercih edilir.

Hangi Kumaş Az Kırışır

Yün, naylon, polyester, rayon, likra, mikrofiber kumaşlar kırışması zor olan kumaşlardır.

Hangi Kumaş Aşınmaz

Sentetik lifler daha dayanıklıdır ama aşınmaya karşı teknolojik lifler üretilmiştir. Strong Dupont, Kevlar gibi yapay lifler ile güçlendirilen kumaşlar aşınmaz.

Hangi Kumaş Ütü İstemez

Kırışmayan kumaşlar yün, naylon, likra, mikrofiber, denim, kaşmir ütü istemeyen kumaşlardır. Son yılların üretimi ve özellikle erkek gömleklerinde kullanılan “non-iron” kumaşlar da ütü istemez.

Yazlık Etek Hangi Kumaştan Yapılır

Pamuklu kumaşlar, keten, vual, tülbent krep kumaşlar yazlık etek üretiminde kullanılır.

Bloga dön