9 Adımda Bir Kumaşın Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

9 Adımda Bir Kumaşın Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

9 Adımda Bir Kumaşın Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Yeni bir kıyafet veya eşya alırken hepimizin aklında kumaş kalitesinin nasıl olduğu, kumaşın dayanıklılığının nasıl olduğu soruları gelir. 

Sizin için hazırladığımız 9 basit adımı takip ederek kumaşın kalitesinin nasıl anlaşılacağını, yeni bir şeyler satın alırken nasıl kontrol edeceğinizi birkaç dakika içerisinde öğrenebilirsiniz.

1. Ürünün Etiketini Kontrol Edin

 

 

Ürünün etiketini kontrol edip kumaşın içeriğini, karışım oranlarını kontrol edin. Kumaşın ve bakım önerilerinin sizin yaşam tarzınıza uygunluğunu değerlendirin. Doğal liflerden dokunan kumaşlar polyester kumaşlara göre daha doğa dostudur, daha kullanışlı ve daha sağlıklıdır. 

2. Ürünün Kumaşını Sıkıştırıp Bırakınca Durumunu Kontrol Edin

 



Kumaşı elinizde iyice sıkıştırın. Elinizi açtığınızda kumaş doğal olarak değil de kağıt gibi keskin çizgilerle hemen buruşuyor ise yıkandığında aynı formu koruyamayabilir veya deforme olabilir. Kolay dikim veya kesim için ön bir işlem görmüş olma olasılığı yüksektir.

3. İplik Kalitesini Kontrol Edin

 

Ürünün dikişinin nasıl bir ip ile yapıldığını incelerken dikişin düzgünlüğünü de kontrol etmiş olursunuz. Ürünün niteliğine ve tasarımına göre dikişte kullanılan ipin uygunluğu önemlidir. 

 

4. Fermuarlı Ürünlerde Kontrol

 

Üründe eğer fermuar var ise çalışırlığını kontrol edin. Gizli ve özenli dikilen fermuarlar, metal fermuarlar kalite göstergesidir. Fermuarların her iki parçasının uzunluğunun eşitliğine ve  bitiş noktasının eşitliğine de dikkat etmek gerekir. 

 

5. Kumaşın Renk Haslığını Kontrol Edin

Kumaşın boyasını kontrol ederken kumaşın tasarımını göz ardı etmeyin. Kumaşın tasarım özelliği değil ise düzensiz boyama belirtileri var ise yıkandığında renk verebilir veya kullandıkça solabilir.

 

6. Ürünün Dikiş Kalitesini Kontrol Edin

 

Kumaşların dikiş ile birleştiği yerleri eliniz ile ayrıştırmaya çalıştığınızda dikişler arasında oluşan boşlukların küçüklüğü ürünün kaliteli bir dikişe sahip olduğunun göstergesidir. Bu boşlukların gevşek dokumalarda biraz daha belirgin olması beklenir. 

 

7. Kumaşın Esneyince Şeklini Korumasına Dikkat Edin

 

Kontrol edeyim derken aşırıya kaçmamakta yarar var. İki insan yerine İki eliniz ile kumaşı esnetin, esnedikten sonra eski şeklini alan kumaş kaliteli kumaştır. Eski şeklini alamayan kumaş kullandıkça kolayca deforme olabilecek kumaştır.

8.Kumaşta Kenar Kıvrımları 

 

Ürünün tasarım detayına göre kenarlar çok değişik şekilde bitirilebilir. Eğer klasik bir kıvırma uygulanmış  ise kıvırma payının 2-4 cm arasında olması ürünün kaliteli olduğunun göstergesidir.

9. Düğme ve İlik Kontrolü


 

Düğmeli ürünlerde ilik örgüsüne ve arasındaki açıklığın temizliğine  dikkat edin. Tüm iliklerin düğme boyutuna uygun açılmış olması ve düğmeler ile eşleşmesi gerekir. Eğer ilik yerine birit kullanılmış ise biritlerin düğmelere göre uygun boyutta olduğunu kontrol edin.

 

Sıkça Sorulan Sorular


Kalitesiz kumaş nasıl anlaşılır?

Elde sıkıştırdıktan sonra doğal kırışıklık dışında kağıt gibi keskin çizgiler şeklinde hızlı buruşan, esnedikten sonra eski şeklini almayan  veya  yüzeyinde renk farklılıkları olan kumaş kalitesiz kumaştır.

Kaliteli kumaşlar nelerdir?

Doğal elyaflarda dokunan kumaşlar sentetik kumaşlara göre daha kalitelidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, kaşmir gibi kumaşlar sağlıklı kumaş çeşitlerindendir.

Kaliteli saten nasıl anlaşılır?

Saten, parlak, kaygan ve pürüzsüz  yüzeyli bir kumaş çeşididir. İpek ve pamuk saten dokumalardan ipek saten yumuşaklığı ve parlaklığından dolayı daha tercih edilir. 

Bir kumaşın polyester olduğu nasıl anlaşılır?

Yakma testi kumaşın içeriğini anlamak için en basit testtir. Polyester kumaşın bir kenarını yaktığınızda yanan plastik gibi kokar ve koyu bir duman çıkartır. Yandıktan sonraki kalıntı da sert plastik gibidir..

57 tel iplik ne demek?

İplik ne kadar ince ve sıklık ne kadar yüksek olursa kumaş o kadar kaliteli olur. Tel iplik sayısı kumaşın ömrünü belirleyen önemli bir faktördür.  








 

 



Bloga dön